Viața ta înainte de naștere - citiți povestea

Introducere


Fiecare om și-a început viața după ce a încheiat cu succes călătoria dinainte de naștere descrisă în Viața ta înainte de naștere. Citiți în continuare pentru a afla mai multe despre călătoria dumneavoastră și pentru a înțelege mai bine de ce experiența prenatală este atât de importantă pentru fiecare.

Partajând filmul și imaginile următoare, ca simplă dovadă de prietenie cu cei care nu au mai văzut astfel de imagini, îi ajutați să se alăture numărului tot mai mare de persoane inițiate și îmbogățite cu minunile, frumusețea și însemnătatea fiecărei sarcini.

Am început această lucrare dintr-un soi de curiozitate activă, am continuat cu un interes din ce în ce mai profund și am ajuns până în momentul de față cu sentimentul tot mai marcant că am de-a face cu un subiect de o importanță imensă pentru viitorul speciei [umane] și individual….

J. W. Ballantyne, M.D.
(The "Father of Prenatal Care")
Manual of Antenatal Pathology and Hygiene - The Foetus. 1902

DIN SCRIPT: „Bine ați venit în lumea uimitoare din interiorul pântecului, unde fiecare bebeluș crește și se pregătește pentru viața de după naștere. De asemenea, este locul unde începe legătura dintre mamă și copil și unde sunt puse, parțial, bazele sănătății fiecărui micuț.”

Un loc și un moment foarte aglomerat
Acest bebeluș activ a crescut suficient pentru a-și atinge mâinile una de alta pentru prima dată. Puteți vedea, de asemenea, mamelonul său stâng (0:05–0:07), baza cordonului ombilical (0:09–0:11) și ambele mâini. Linia dreaptă albă, de-a lungul liniei mediene a abdomenului, s-a format atunci când s-au contopit cele două părți ale trunchiului. SURSĂ: DVD - Biologia dezvoltării prenatale (videoclip BPD)

O scurtă prezentare a vârstei prenatale

Toate vârstele prenatale de pe această pagină sunt raportate la începutul perioadei fertile, nu la începutul ultimului ciclu menstrual al femeii. Pentru a calcula vârsta prenatală echivalentă raportată la ultimul ciclu menstrual al femeii, adăugați două săptămâni la vârstele raportate la perioada fertilă prezentate aici.

O perioadă de pregătire

Cele nouă luni de sarcină sunt cu adevărat o perioadă de pregătire pentru viața de după naștere. Cu rare excepții, practic tot ceea ce poate face un nou-născut a fost făcut în mod repetat, de-a lungul unor săptămâni sau luni înainte de naștere.

O legătură cum nu mai este alta

Din momentul fecundării (sau concepției), copilul în dezvoltare și mama colaborează perfect și comunică între ei în moduri numeroase și complexe, care nu sunt înțelese încă pe deplin. Sarcina este expresia supremă a muncii dezinteresate în echipă, deoarece mama și copilul fac totul, împărtășesc totul și experimentează totul împreună, în timp ce parcurg împreună o sarcină sănătoasă, la termen, și o naștere sigură.

După cum vă puteți aștepta, sănătatea și starea de bine a unei mame sunt strâns legate de sănătatea și starea de bine a copilului ei. Cu câteva excepții, ceea ce este bun pentru mamă este bun și pentru copilul ei, iar ceea ce este bun pentru copil este bun și pentru mamă. La fel, ceea ce este dăunător mamei este dăunător copilului și ceea ce este dăunător pentru copil este dăunător pentru mamă.

Excepționala munca în echipă, dintre mamă și copil, începe aproape imediat. Primul hormon al sarcinii, numit factor precoce al sarcinii, apare deja în sângele mamei la 24 de ore după fecundare. Acest hormon începe să-i pregătească corpul pentru nevoile copilului. 1

Creșterea și dezvoltarea prenatală influențează sănătatea pe parcursul întregii vieți

Cercetările din ultimii 30 de ani au descoperit multe moduri în care mediul prenatal al copilului și modelul de dezvoltare influențează sănătatea pe tot parcursul vieții.

... modul bun de creștere și dezvoltare sunt cel mai mare dar pe care îl poate oferi societatea generației următoare.

David J. P. Barker, M.D.
Nutrition in the Womb: How better nutrition during development will prevent heart disease, diabetes, and stroke. 2008. Page 165.

Pentru a enumera doar câteva exemple, bebelușii a căror dezvoltare prenatală este afectată se confruntă cu un risc crescut de atac de cord, 2 accidente vasculare cerebrale, 3 hipertensiune arterială 4 și diabet de tip II 5 de-a lungul vieții. Expunerea la tutun în timpul sarcinii este asociată cu un risc crescut pentru anumite tulburări 6 precum obezitatea, 7 diabetul 8 și o diminuare a funcției pulmonare. 9

... Este evident că mediul fetal din perioada de dezvoltare are o importanță imensă în determinarea stării de sănătate de-a lungul vieții individului.

Dr. Hugo T. Bergen
Associate Professor
Department of Anatomy and Cell Science
University of Manitoba

Fecundarea - începutul unui nou individ


DIN SCRIPT: „«Dezvoltarea umană începe din momentul fecundării» 10, atunci când o celulă reproductivă masculină și una feminină se unesc pentru a forma un embrion unic, unicelular.” 11

Fecundarea implică o serie de evenimente, care durează la om aproximativ 24 de ore (și nu un moment). 12 Fecundarea are loc de obicei în interiorul trompelor uterine ale femeii, care fac legătura între cele două ovare și uter.

Fecundarea
În urma fecundării este creat embrionul uman unicelular.
Embrion unicelular
Acest embrion unicelular prezintă în centru un pronucleu masculin și un pronucleu feminin (cele două structuri rotunde). Fiecare pronucleu conține ADN-ul unui părinte. [Stadiu Carnegie al embrionului uman - 1b]

Dezvoltarea umană și viața încep simultan

Există o serie de aspecte științifice incontestabile cu privire la fecundarea umană și embrionul uman unicelular pe care ar trebui să le cunoașteți. Toate sunt importante. În ciuda dovezilor științifice fără echivoc, unele rămân controversate.

Fecundarea, sau concepția, marchează începutul dezvoltării umane; începutul unei ființe umane noi, unice, distincte din punct de vedere genetic și adevăratul debut al sarcinii.

Embrionul viu, unicelular, format prin fecundare, este o viață umană nouă, aflată în prima etapă a dezvoltării. 13

Viața embrionară începe odată cu fecundarea...

Ronan O'Rahilly and Fabiola Müller
Developmental Stages of Human Embryos
Carnegie Institute of Washington, 1987, Page 9.

Trebuie să ținem cont că, în toate etapele, embrionul este un organism viu, adică trebuie să existe o preocupare continuă pentru menținerea acestuia în momentele respective, cu mecanisme adecvate.

C. H. Heuser and G. L. Streeter, 1941
Contributions to Embryology, No 181
Vol 29, No 181. Pages 15–55.

Având în vedere controversele, acest subiect merită câteva discuții suplimentare.

Definirea începutului vieții umane ca fiind apărută într-un moment ulterior fecundării ignoră și contrazice aspecte științifice dovedite de mult timp. Acest lucru poate fi înțeles foarte simplu. Doar un embrion viu poate diviza de la o celulă la două, de la două celule la patru celule etc. pe perioada sarcinii. Este la fel de adevărat că un embrion mort nu se poate dezvolta, nu se poate diviza, nu se poate schimba, nu poate consuma oxigen, nu poate produce dioxid de carbon, nu poate replica ADN și nu poate fi viu în viitor.

Etapa 1 este reprezentată de embrionul unicelular... Este începutul vieții embrionare...

Raymond Gasser, Ph.D.
Principal Investigator, The Virtual Human Embryo Project
2001–2013. Stage 1. Introduction.

Ca aspect științific, a susține că embrionul uman sau fătul prind viață la un moment dat după fecundare înseamnă a susține o versiune modernă a teoriei generației spontane. Susținătorii acestei teorii, populară pe vremuri, credeau în posibilitatea formării organismelor vii din materie moartă. În urmă cu 160 de ani s-a dovedit că această teorie era falsă.

Stabilirea momentului în care începe viața dezvoltarea umană este mai mult decât o chestiune academică sau teoretică. Are implicații asupra sănătății. Odată ce fecundarea a avut loc, embrionul fragil, aflat în prima fază, este susceptibil la deteriorări cauzate de mediul înconjurător, care includ expunerea la toxinele prezente în trompa uterină a mamei sau în mediul intrauterin. 14

Un set de abilități uimitoare

Pe lângă capacitatea de a colabora îndeaproape cu mama, embrionul uman simplu, unicelular, direcționează propria dezvoltare, pe întreg parcursul vieții, folosind setul de instrucțiuni prezent în propriul ADN. 15

Înțelegeți dacă puteți, cum cel mai mic fragment de viață - o singură celulă - aflat la limita lumii microscopice - se poate diviza și rediviza pentru a da naștere miliardelor și miliardelor de celule ale corpului unui copil. Gândiți-vă la numărul nenumărat de țesuturi și organe care au apărut din această picătură inițială de lut: părul, unghiile, pielea, creierul, ochii, glandele endocrine. Fiecare pas al procesului creativ reprezintă o serie de evenimente complexe înlănțuite în mod rafinat, fiecare cronometrată în funcție de cealaltă într-o secvență foarte fină.

Better Homes and Gardens Baby Book—A Child Care and Training Guide
Meredith Publishing Company
1956. Page 15.

Multiplicarea și divizarea


DIN SCRIPT: „La aproximativ 24 de ore, embrionul unicelular se divide în două celule, apoi în patru celule și așa mai departe. Astfel începe transformarea incredibilă, de la un embrion unicelular la prețiosul nou-născut.”

Filmare lentă a dezvoltării embrionului uman (1–8 celule)
Acest videoclip cu filmare lentă arată natura dinamică inerentă a embrionului uman timpuriu. Rețineți că celulele individuale sunt departe de sferele perfect conturate, așa cum sunt reprezentate în mod obișnuit.

Diviziunea celulară continuă. Embrionul ajunge la 12–16 celule după aproximativ trei zile și un aspect temporar de bilă de celule. În această etapă, embrionul se numește morulă. 16

Embrion uman cu 10 celule
Zona pellucida oferă o acoperire de protecție în jurul embrionului.
Morula umană
Etapa de morulă durează doar aproximativ o zi.

Pe măsură ce continuă divizarea celulelor, apare o cavitate plină cu lichid, iar embrionul este acum numit blastocist.

Blastocist uman timpuriu
Acest blastocist timpuriu se formează la aproximativ 4 zile după fecundare. Celulele masei celulare interioare sunt destinate formării corpului embrionului. Rețineți că învelișul de protecție este încă prezent.
Blastocist uman matur
Acest blastocist matur se formează la aproximativ 5 zile după fecundare. Celulele exterioare vor ajuta la formarea placentei. Rețineți că învelișul de protecție (zona pellucida) nu mai este prezent.

Pentru ca dezvoltarea normală să poată continua, blastocistul trebuie să scape de acoperirea de protecție. Privit la microscop, acest proces se numește „eclozare”. Se crede că învelișul protector al embrionului uman care se dezvoltă natural se destramă și este îndepărtat, mai degrabă decât să fie „eclozat” așa cum se vede aici.

Blastocist eclozat timpuriu
Aici vedem embrionul care „scapă” de limitarea zonei pellucida.
Marea evadare
Aici puteți vedea din nou embrionul uman care se eliberează de învelișul său protector.

Odată eliberat, embrionul este gata pentru următorul mare pas: nidarea.

Blastocist eliberat
Acest blastocist relativ mare s-a aflat anterior în interiorul învelișului protector.

Nidarea este procesul prin care embrionul părăsește cavitatea uterului și este înglobat în peretele uterului. Acest proces începe în ziua a 6-a, cu atașarea la peretele uterin și se încheie aproximativ la 12 zile după fecundare.

Viteza și complexitatea cu care are loc dezvoltarea umană pot fi surprinzătoare. Prin divizii celulare repetate și diferite tipuri de celule specializate care se formează pe parcurs, micuțul crește și își schimbă în mod repetat forma. Dezvoltarea umană are loc rapid, într-o manieră extrem de organizată.

Primul semn al dezvoltării creierului apare la 18 zile. 17

Simpla existență a acelei celule [referire la celula care dă naștere creierului uman] ar trebui să fie una dintre cele mai mari realizări de pe pământ. Oamenii ar trebui ca în fiecare zi, în timpul orelor de veghe, să discute între ei cu uimire nesfârșită, numai și numai despre acea celulă... Dacă cineva reușește să-l explice, în timpul vieții mele, voi închiria un avion pentru skywriting, poate întreaga flotă, și le voi trimite sus pentru a scrie mari semne de exclamație, unul după altul, pe tot cerul, până când îmi voi consuma toți banii!
Lewis Thomas
The Medusa and the Snail, 1979

Planul de bază al corpului, care prezintă regiuni diferite, cum ar fi capul, regiunea toracică, abdomenul și începutul membrelor superioare și inferioare este bine stabilit la doar 4 săptămâni de la fecundare. 18

Perioadele cheie ale dezvoltării prenatale


DIN SCRIPT: „Poți fi surprins să afli că majoritatea părților corpului se formează și încep să funcționeze în primele 8 săptămâni, chiar dacă durata totală a sarcinii este de 38 de săptămâni.”

Dezvoltarea umană înainte de naștere este un proces de anticipare. Primele 8 săptămâni includ schimbări rapide de formă și aspect, împreună cu o creștere extrem de mare a numărului de părți identificabile ale corpului. După aceea, dezvoltarea umană este marcată în mare măsură de creșterea și maturizarea părților și funcțiilor existente ale corpului.

Astfel, dezvoltarea umană înainte de naștere este un proces format din două părți.

Perioada embrionară începe cu fecundarea și se încheie după finalizarea a 8 săptămâni sau 56 de zile. 19 În tot acest timp, omul în curs de dezvoltare este numit în mod corespunzător embrion, adică „crește în interior”. 20 Majoritatea părților corpului și toate sistemele acestuia apar în acest timp și încep să funcționeze.21

Perioada fetală începe imediat după ce se termină perioada embrionară și continuă până la naștere. În această perioadă, omul în curs de dezvoltare este numit fetus, adică „urmași nenăscuți”. 22 În perioada fetală, copilul crește mult, iar funcțiile corpului devin din ce în ce mai complexe. 23

Inima cu dezvoltare rapidă


DIN SCRIPT: „Până la 22 de zile, inima începe să bată… și începe să semene rapid cu inima unui nou-născut.”

Primul semn al dezvoltării inimii apare la aproximativ 20 de zile. 24 Până la 22 de zile, inima în formă de tub începe să bată.25 Aproape imediat, inima începe să își schimbe forma așa cum se vede mai jos.26 După cum vom vedea în mod repetat, ființa umană în curs de dezvoltare începe să îndeplinească noi funcții odată cu ceea ce pare a fi cea mai timpurie posibil oportunitate.

Maturizarea rapidă a inimii
După apariția inimii cu formă tubulară, aceasta își schimbă forma aproape imediat. În esență, este formată complet la 4 săptămâni după acel moment (sau la 7 săptămâni după fecundare).

Acest debut precoce al bătăilor inimii bebelușului a fost raportat încă din 1962 și nu este teoretic. 27 Cercetătorii au raportat vizualizarea contracțiilor subtile ale inimii umane minuscule folosind ultrasunete la 23 de zile28 și la 25 de zile29 după fecundare. Deși anterior s-a crezut adevărat, nu există dovezi moderne credibile care să susțină debutul bătăilor inimii la 18 zile sau mai devreme, așa cum au propus unii.

DIN SCRIPT: „Până la 4 săptămâni, copilul este înconjurat de un sac plin de lichid, iar inima îi pompează nutrienți în întregul corp.”

Sacul plin de lichid este o membrană rezistentă, numită membrană amniotică. Lichidul din acest sac se numește lichid amniotic. 30 Împreună, protejează copilul în creștere de traume, ajută la menținerea echilibrului hidric în prima jumătate a sarcinii și asigură spațiu pentru ca bebelușul să se miște relativ independent față de forța gravitațională.

Circulația

DIN SCRIPT: „Aici puteți vedea bătăile inimii ei redate cu încetinitorul, la doar 4 săptămâni și jumătate de la fecundare. Vedeți cum inima își schimbă culoarea pe măsură ce sângele intră și iese din camere cu fiecare bătaie? ”

Inima începe să bată cât mai devreme posibil. Până la 4 săptămâni, sângele a cărui circulație este asigurată de această inimă minusculă furnizează oxigen și nutrienți care susțin viața în diverse părți ale creierului și corpului. 31 Observați precizia cu care această inimă mică își desfășoară activitatea vitală!

Creierul și inima
Creierul, inima și ficatul sunt structurile cheie în cadrul acestui stadiu. Toate sunt perfect vizibile aici.
Bătăile inimii redate cu încetinitorul
Acest videoclip de excepție ilustrează frumos coordonarea de precizie necesară pentru menținerea continuă a alimentării cu sânge.
Inimă cu patru camere, bătând
Dacă priviți cu atenție, puteți observa contracțiile din toate cele patru camere ale inimii. Observați cum ficatul umple abdomenul. Vasul sanguin de dimensiuni mari, roșu, care pare să intre în ficat este vena ombilicală din cordonul ombilical. Acesta aduce copilului sânge oxigenat de la placentă. Mulțumesc, mamă!
Sistemul circulator se confruntă cu sarcina extrem de dificilă de a fi nevoit să crească și să fie remodelat continuu pentru a ține pasul cu creșterea generală a embrionului, rămânând pe deplin funcțional pentru satisfacerea nevoilor celulelor embrionului.

Bruce M. Carlson, M.D., Ph.D.
Human Embryology and Developmental Biology
Third edition, Philadelphia: Mosby
2004. Page 114.

Mișcare și activitatea cerebrală


DIN SCRIPT: „De la 6 săptămâni, bebelușul începe să se miște 32 și se va întoarce dacă este atins ușor pe față.33 Undele cerebrale au fost înregistrate încă de la 6 săptămâni și 2 zile.”34

Mișcarea începe

Mișcarea începe între 5 săptămâni și jumătate și 6 săptămâni după fecundare. Este una dintre cele mai timpurii activități și unul dintre cele mai naturale lucruri pe care le putem face.

Puteți fi surprinși să aflați că mișcarea înainte de naștere este necesară pentru dezvoltarea normală a nervilor, oaselor și articulațiilor. De fapt, fără mișcare la începutul sarcinii, formarea normală a articulațiilor ar fi imposibilă. 35 Mișcarea este vitală pentru sănătatea oamenilor, începând cu mult înainte de naștere și la toate vârstele după aceea.36

Explorarea noilor funcții
Creierul este perfect vizibil în acest videoclip, iar ochii se schimbă rapid.

Primele unde cerebrale înregistrate

Primul raport al undelor cerebrale a fost obținut din măsurători directe, la un embrion estimat la 44 de zile postfecundare (sau 6 săptămâni și 2 zile). 37

Embrionul de 7 săptămâni


DIN SCRIPT: „De la 7 săptămâni, copilul începe să întoarcă capul și să miște mâinile.”

Implicare activă
Mișcarea activă în pântece începe cu multe săptămâni înainte ca mama să o poată simți. Aici puteți vedea porțiunea frontală a creierului, inima care bate și rotația activă a capului cu ambele mâini în mișcare, la aproximativ 7 săptămâni după fecundare. Observați cum ficatul umple întregul abdomen.

După începerea mișcării, nu durează mult timp și apar multe alte mișcări, de complexitate din ce în ce mai mare. Aceste mișcări includ activitatea musculară coordonată din interiorul corpului. Peristaltismul este ciclul complex de relaxări și contracții musculare coordonate ale peretelui intestinal, care propulsează nutreții înghițiți prin tractul digestiv. Peristaltismul din intestinul gros începe la 8 săptămâni 38, iar în intestinul subțire la 9 săptămâni.39

Degetele de la mâini și cele de la picioare, ochii uimitori


DIN SCRIPT: „Apar degetele de la mâini... iar ochii se dezvoltă rapid.”

Originea degetelor de la mâini și a celor de la picioare

Degetele de la mâini și de la picioare apar la nivelul membrelor într-o perioadă de aproximativ 10 sau 11 zile, începând de la aproximativ 6 săptămâni de la fecundare. Este ferm stabilit că celulele dintre degetele de la mâini și cele de la picioare, care și-au îndeplinit scopul, se vor autodistruge printr-un proces de moarte celulară planificată (programată). 40

Mugurii membrelor
Mugurii membrelor superioare și inferioare își fac apariția la aproximativ 26, respectiv 28 de zile. De asemenea, mugurii membrelor cu aspect umil produc rapid structuri magnifice.
Palma și încheietura mâinii
După doar 7 zile, regiunile palmei și încheieturii sunt distincte, iar palma are forma unei clătite rotunde. Este vizibilă vena marginală, conturând palma.

De acum înainte, vor avea loc schimbări și mai chiar mai importante.

Palma
Pe măsură ce încep să se formeze degetele, palma rotunjită începe să se aplatizeze între șanțurile digitale, căpătând aspectul unui mănunchi de linii drepte. Fiecare șanț digital va da naștere oaselor degetului și osului metacarpian corespunzător.
Degete emergente
Odată cu trecerea mai multor zile, „formarea” progresivă a mâinilor se desfășoară cu schimbări vizibile, care au loc zilnic. SURSĂ: videoclipul Biologia dezvoltării prenatale (videoclip BPD)
Degetele
Până la 7 săptămâni și jumătate, membranele interdigitale au dispărut. Degetele individuale au acum libertatea de a se mișca independent. Observați cât de groase sunt degetele [vezi săgeata] de la mâna acestui embrion de 8 săptămâni. SURSĂ: videoclip BPD
Mișcarea degetelor
Dacă urmăriți cu atenție mâna din videoclipul 13 de mai jos, veți vedea o mișcare subtilă laterală a degetelor individuale. Aceasta reflectă funcția timpurie a unora dintre mușchii „intrinseci” ai palmei (mușchii interosoși).

Dezvoltarea degetelor de la picioare este identică dezvoltării degetelor de la mâini, dar apare câteva zile mai târziu.

Ochii

Ochii la 7 săptămâni sunt bine formați, dar încă nu sunt compleți. Nervii optici se formează în spatele fiecărui ochi, împreună cu mai multe straturi ale retinei. 41 Apar și câțiva mușchi care asigură mișcarea fiecărui ochi.

Maturizarea cristalinului
Cristalinul în curs de dezvoltare (vezicula cristalinului) este cea mai proeminentă caracteristică în acest stadiu. Cristalinul va deveni în cele din urmă transparent. Misiunea sa este să schimbe direcția (refracție) razelor luminoase, pentru a proiecta pe retină imagini clare și focalizate ale obiectelor din apropiere și din depărtare.

DIN SCRIPT: „Se văd și mișcări ale picioarelor... împreună cu răspunsul la stimuli.” 42

Picioarele și tuberculul genital
Aici puteți vedea, de jos, picioarele. Aspectul extern al tuberculului genital în acest stadiu este identic la embrionii de sex masculin și feminin.
Mișcarea picioarelor
Aici puteți vedea un șanț mic între degetele de la picioare într-un moment în care degetele sunt aproape complet separate.

DIN SCRIPT: „Inima cu patru camere a bebelușului este acum aproape completă 43 și își continuă activitatea de susținere a vieții, odihnindu-se doar pentru scurt timp după fiecare pulsație.”

Bătăile inimii
Aici puteți vedea ambii ventriculi contractându-se simultan.

Inima umană bate de aproximativ 54 de milioane de ori înainte de naștere. 44 Și acesta este doar începutul, deoarece EHD estimează în continuare că inima umană bate de peste 3,2 miliarde de ori pe durata unei vieți tipice de 80 de ani.45

Cercetătorii au înregistrat activitatea inimii umane la 7 săptămâni și jumătate după fecundare. Până la această vârstă, sistemul conductor al inimii este foarte bine dezvoltat, iar înregistrarea EKG are un aspect foarte asemănător cu înregistrările EKG efectuate la nou-născuți și chiar la adulți. 46

DIN SCRIPT: „Până la 7 săptămâni și jumătate, degetele bebelușului sunt separate. Palmele lui încep să se atingă pe linia mediană... la fel ca labele picioarelor.” 47

Pe măsură ce palmele sale cresc, celulele dintre degetele emergente de la mâini (și cele de la picioare) suferă o moarte celulară planificată (programată), pentru a asigura separarea degetelor. 48 Palmele bebelușului pot acum să se atingă pe linia mediană (la fel ca labele picioarelor). Acest lucru marchează începutul explorării lumii sale, prin atingerea cu degetele.

DIN SCRIPT: „Aici puteți vedea ochiul ei drept, înconjurat de pleoapele emergente.”

Ochiul uman în acest stadiu prezintă o similitudine considerabilă cu ochiul unui nou-născut și al unui adult. Aici puteți vedea cristalinul în curs de dezvoltare și camera anterioară a globului ocular, în spatele căreia se observă camera posterioară, relativ mare.

Pleoapele
Pleoapele apar abia acum. Aceasta este o ocazie rară de a vedea cât de avansat este ochiul la 7 săptămâni și jumătate, chiar înainte ca pleoapele să înceapă să se contopească temporar. Fuzionarea este tipică și temporară în acest stadiu.

În camera posterioară a globului ocular, puteți vedea pigmentul întunecat al retinei umane. Deși nu este încă în formă finală, este prezentă deja de săptămâni întregi! 49 De asemenea, puteți vedea clar pleoapele superioare și inferioare. În acest moment, pleoapele încep să acopere rapid întreaga suprafață a ochiului și se vor contopi în curând.

Uimitorul embrion de 8 săptămâni


DIN SCRIPT: „Între 7 și 8 săptămâni, se formează aproape 2.000 de părți suplimentare ale corpului copilului.” 50

Numărul mare de părți permanente ale corpului identificate care apar într-o perioadă de 7 zile, începând de la 7 săptămâni (sau 49 de zile) și până la 8 săptămâni (56 de zile) este uluitor. În ciuda dimensiunii mici și a vârstei mici a bebelușului, apar detalii rafinate de un nivel cu totul nou, putând fi identificate pentru prima dată numeroase ligamente, tendoane, mușchi, nervi și vase de sânge.

Arterele palmei

Arterele care alimentează palma oferă un exemplu excelent al detaliilor rafinate prezente la embrionul de 8 săptămâni. Această captură de ecran surprinde arterele minuscule care alimentează palma și degetele.

Arterele palmei
Această captură de ecran surprinde arterele minuscule care alimentează palma și degetele. Modelul arterial văzut aici imită cu precizie modelul găsit la nou-născuți și adulți. (Observați formațiunea groasă de la nivelul degetului mare și al cotului.)
Arterele palmei
La fel ca la palma adultului, arcul palmar superficial alimentează arterele digitale palmare. Fiecare arteră digitală palmară se împarte în două artere digitale, așa cum este prezentat aici. Puteți vedea unde artera digitală palmară se împarte în două artere digitale?
Până la finalul stagiului de embrion propriu-zis (8 săptămâni postovulatorii), toate elementele scheletice, articulare, musculare, neuronale și vasculare majore ale membrelor sunt prezente într-o formă și cu un aranjament asemănătoare cu cele ale adultului.

O'Rahilly R and Gardner E.
The timing and sequence of events in the development of the limbs in the human embryo.
Anat Embryol. 148(1):1-23.
1975. Page 15.

Detalii cu privire la embrionul de 8 săptămâni
Aici puteți vedea doar câteva dintre structurile detaliate, vizibile în această secțiune transversală a unui embrion uman de 8 săptămâni. SURSĂ: Proiectul embrionul uman virtual, Carnegie Etapa 23, secțiunea 102

Creierul uman la 8 săptămâni

DIN SCRIPT: „La 8 săptămâni, creierul copilului este atât de complex încât părți ale acestuia se aseamănă foarte mult cu creierul unui nou-născut.” 51

Părți ale trunchiului cerebral (baza creierului, partea cea mai apropiată de măduva spinării) și alimentarea arterială a creierului sunt foarte asemănătoare cu cele găsite la nou-născut.

În afară de diferențele de proporții, modelul arterial seamănă îndeaproape cu cel al adultului. [Referitor la alimentarea arterială a creierului uman la 8 săptămâni după fecundare]

Ronan O'Rahilly and Fabiola Müller
The embryonic human brain - An atlas of developmental stages.
Second edition. New York: Wiley-Liss.
1999. Page 332.

Dispunerea nucleilor și traseelor rombencefalice la 8 săptămâni este foarte similară cu cea prezentă la nou-născut.

Ronan O'Rahilly and Fabiola Müller
The embryonic human brain - An atlas of developmental stages.
Third edition. New York: Wiley-Liss.
2006. Page 219.

Deoarece creierul uman este atât de avansat la 8 săptămâni, unii experți consideră că funcția creierului a început deja.

Creierul în stadiul 23 [la 8 săptămâni după fecundare] este mult mai avansat din punct de vedere morfologic decât se apreciază în general, într-o astfel de măsură încât considerentele funcționale sunt imperative... Este posibil ca dezvoltarea rapidă a rombencefalului în perioada embrionară corespunzătoare să fie asociată cu activitatea funcțională timpurie corespunzătoare.

Ronan O'Rahilly and Fabiola Müller
The embryonic human brain - An atlas of developmental stages.
Third edition. New York: Wiley-Liss.
2006. Page 219.

DIN SCRIPT: „Bebelușul începe să efectueze mișcările respiratorii chiar dacă nu există aer în pântec. Chiar și la această vârstă fragedă, majoritatea bebelușilor preferă să folosească mâna dreaptă sau stângă, la fel ca dumneavoastră.”

Pregătirea pentru prima respirație și primul strigăt

Mișcările respiratorii înainte de naștere ajută sângele să revină la inimă și să pregătească mușchii respiratori pentru îndatoririle lor vitale de după naștere. La 8 săptămâni, mișcările respiratorii sunt observate doar cu o pondere de 2% din timp. 52 Pe măsură ce bebelușul se maturizează, aceste mișcări sunt văzute cu o pondere de aproximativ 30% - 40% din timp.53

Un nou-născut la termen are capacitatea de a inspira profund pentru prima dată și de a emite primul strigăt, deoarece s-a pregătit pentru acest moment timp de 30 de săptămâni! Numeroasele ore pe care le-a petrecut exersând mișcări de respirație i-au oferit, de asemenea, capacitatea de a continua să respire.

Dreptaci și stângaci

Studiile cu ultrasunete au arătat că 75% dintre bebeluși demonstrează o preferință certă de a-și mișca mâna dreaptă începând cu vârsta de 8 săptămâni după fecundare. Restul de copii sunt împărțiți în două grupe egale, o grupă preferând să-și miște mâna stângă, iar cealaltă grupă nu arată nicio preferință. 54

Pleoapele
Aici puteți vedea fuziunea aproape completă a pleoapelor. În câteva zile, linia albă de fuzionare văzută aici se va extinde pe întregul ochi drept. De asemenea, puteți vedea clavicula de culoare deschisă, adiacentă maxilarului inferior drept și urechea dreaptă.

Aprecierea a ceea ce a fost realizat

DIN SCRIPT: „În doar 8 săptămâni, remarcabilul embrion unicelular a înflorit într-un miliard de celule, care au format deja aproximativ 4.000 de părți ale corpului 55 și un număr mare de sisteme ale organismului.”

Transformarea uluitoare care are loc în doar 8 săptămâni este incomprehensibil de complexă și, având în vedere numărul incalculabil de pași implicați, este de o precizie uimitoare.

Imaginați-vă emoția cu care veți afla câte structuri puteți recunoaște într-un embrion de 5 săptămâni, care are o lungime de doar 1 cm! Însă fascinația noastră nu se oprește aici. Evoluția schimbărilor care au loc în următoarele 3 săptămâni este atât de rapidă, încât în momentul în care embrionul măsoară 3 cm, toate structurile cunoscute de noi sunt nu numai ușor de recunoscut, ci și în poziția lor anatomică. Cum ne putem ascunde uimirea când ne dăm seama că o astfel de stare de perfecțiune este prezentă într-un embrion un pic mai lung decât falanga distală a degetului nostru mic?

Professor Hans K. Uhthoff, M.D., FRCS(C)
The embryology of the human locomotor system
Berlin: Springer-Verlag
1990. Preface.

O consecință imediată a acestei dezvoltări extraordinare este că la 8 săptămâni, mai mult decât oricând, forma generală a embrionului uman seamănă îndeaproape cu forma generală a unui nou-născut, în ciuda faptului că este încă o mică fracțiune din mărimea nou-născutului.

Această asemănare incontestabilă nu este întâmplătoare. Acest lucru este consecința inevitabilă a faptului că embrionul de 8 săptămâni, ca și nou-născutul, posedă exact aceleași mii de părți ale corpului, care sunt aranjate aproape exact în același mod. Având în vedere aceste aspecte, trebuie să ne așteptăm la un aspect exterior similar.

Perioada fetală


Perioada fetală începe de la 8 săptămâni și o zi după fecundare și continuă până la naștere.

DIN SCRIPT: „După 9 săptămâni, copilul începe să sugă degetul mare, 56 să înghită,57 să suspine58 și să se întindă. 59 Fața, mâinile și picioarele sale simt acum și răspund la atingerea ușoară.”60

Mișcare activă
Nasul este în mod normal obturat până la aproximativ 13 sau 14 săptămâni. Observați mișcările laterale ale degetelor (0:05–0:06), cordonul ombilical înfășurat (0:07) și pleoapele fuzionate (0:11).

Fătul în fazele timpurii de dezvoltare continuă să răspundă mediului în moduri noi. Înghițirea este o funcție complexă care se adaugă listei tot mai mari a abilităților și este exersată înainte de naștere.

Cu aproape toate traiectele nervoase majore formate, între piele și măduva spinării și chiar către anumite părți ale creierului, copilul este deja extraordinar de avansat și intră într-o perioadă de creștere rapidă.

DIN SCRIPT: „Căscatul începe de la 9 săptămâni și jumătate. 61 De la 10 săptămâni, copilul exersează mișcări de mers și încep să i se formeze amprentele.”

Căscatul

A căsca nu este un lucru simplu. Căscatul implică o inspirație neobișnuit de profundă cu o ușoară ridicare a capului, urmată de o expirație profundă.

Mișcări fanteziste ale picioarelor

Mișcări fanteziste ale picioarelor pe care le vedeți aici sunt, desigur, doar începutul. Mișcările coordonate ale mersului încep cu mult înainte de naștere, dar exersarea lor devine mai dificilă pe măsură ce copilul crește, deoarece spațiul din interiorul uterului devine extrem de limitat înainte de naștere.

Oamenii dansează la orice vârstă.

Mikhail Baryshnikov

Începe dansul
Mișcările de mers și dansul încep cu mult înainte de naștere!

Amprentele

Amprentele digitale sunt identificatori unici și se formează până la 10 săptămâni. 62

De asemenea, încep să crească unghiile de la mâini și picioare. 63

DIN SCRIPT: „Până la 11 săptămâni, gura și buzele bebelușului sunt complet formate 64 și acesta continuă să crească.”

Există aproximativ 30 de mușchi implicați în expresiile faciale. 65 Până la 11 săptămâni, copilul începe să coordoneze mulți dintre acești mușchi pentru a experimenta diverse expresii.66

DIN SCRIPT: „Până la 12 săptămâni, copilul deschide și închide gura și își mișcă limba. Mâinile sunt complet formate.”

În următoarele capturi de ecran, putem vedea limba și bolta palatină. Arată cunoscut? Aspectul lor seamănă foarte mult cu cele văzute la nou-născuți.

Bolta palatină (palat dur)
Bolta palatină seamănă foarte mult cu cea văzută la nou-născut. Linia mediană de „fuziune” arată unde s-au contopit părțile stânga și dreapta. De asemenea, puteți arunca o privire a interiorului obrazului drept.
Limba și bolta palatină
Această imagine prezintă striațiile fine ale boltei palatine (palatul dur). Aceste striații (numite rugae) sunt normale și persistă de-a lungul vieții.

Sistemul nervos continuă să se maturizeze. Până la 13 săptămâni, capacitatea copilului de a detecta o atingere ușoară se extinde peste tot, cu excepția unor părți ale scalpului. 67

Acum începe să depoziteze grăsimea. 68 Apariția depozitelor de grăsime ajută la formarea copilului. Grăsimea reprezintă energie stocata și ajuta bebelușul sa regleze temperatura corpului după naștere.

DIN SCRIPT: „Pe măsură ce sarcina continuă să evolueze, copilul continuă să crească și să dobândească noi abilități. Auzul, 69 ciclurile de veghe-somn,70 răspunsul la sunete71 și lumină,72 formarea preferințelor gustative,73 recunoașterea vocii mamei74 și multe altele fac parte din rutina fascinantei călătorii prenatale.”

Nu în urmă cu mulți ani, medicii credeau că zâmbetul nu apare până la 6 săptămâni de la naștere. 75 Știm acum că zâmbetul, ca atâtea alte comportamente umane tipice, este bine exersat începând cu mult înainte de naștere.

DIN SCRIPT: „Cele nouă luni de sarcină sunt cu adevărat o perioadă de pregătire pentru viața de după naștere. Este, de asemenea, un moment pentru a sărbători și anticipa bucuriile, minunile și provocările care vin cu fiecare viață nouă.”

Nou-născutul
Acest micuț este pregătit pentru orice va veni. Mulțumesc din nou, mamă! Ești uimitoare!

DIN SCRIPT: „Vă rugăm să împărtășiți acest videoclip, gratuit, cu familia și prietenii. Îl puteți descărca acum la: ehd.org/ro.”

Uimitoarea placentă și cordonul ombilical


Placenta are rol de interfață vitală între mamă și copil. Aceasta produce hormoni, ajută la reglarea temperaturii corpului copilului, furnizează oxigen, elimină dioxidul de carbon și multe altele.

Originea cordonului ombilical
Această imagine rară arată vasele sanguine ale unei placente care funcționează în interiorul uterului și arată originea cordonului ombilical. Cele două vase sanguine care se îndreaptă dreapta ecranului se conectează la veziculă ombilicală (numită anterior sac yolk). SURSĂ: videoclip BPD
Placenta din interior
Aici puteți vedea altă vedere din interior a placentei. Vasele placentare sunt centrate în jurul originii cordonului ombilical. Ca un cordon telefonic de modă veche, cordonul ombilical înfășurat își poate schimba „lungimea” pentru a ajunge la copilul în creștere în timp ce se deplasează în interiorul uterului. SURSĂ: videoclip BPD
Originea cordonului ombilical
Această scurtă prezentare a placentei umane vii dezvăluie o serie complexă de vase sanguine de suprafață care susțin creșterea copilului. SURSĂ: videoclip BPD
Detalii ale cordonului ombilical
Vena ombilicală aduce sânge proaspăt oxigenat, de la placentă, copilului în creștere. Aici puteți vedea diferența impresionantă de culoare între vena ombilicală mai mare și cele două artere ombilicale mai mici. Puteți vedea, de asemenea, mai multe vase placentare în fundal. SURSĂ: videoclip BPD
Baza cordonului ombilical
Buclele intestinale se află temporar în afara corpului, lângă baza cordonului ombilical. Acest proces complet normal este necesar, deoarece ficatul masiv umple aproape întregul abdomen. SURSĂ: videoclip BPD
Originea ritmului
La fiecare bătaie a inimi bebelușului este creată o pulsație vizibilă în întregul cordon ombilical. SURSĂ: videoclip BPD
Pentru întrebări sau comentarii, vă rugăm să ne contactați la ehd@ehd.org.

Note de subsol
1 Moore and Persaud, 2003. 33, 60; Morton et al., 1992. 72; Nahhas and Barnea, 1990. 105.
2 Barker, Winter, et al., 1989. 579; Barker DJ, 1999. 305.
3 Eriksson JG et al., 2000. 873.
4 Leon DA et al., 1996. 405.
5 Ong KK, Dunger DB, 2002. 202; International Diabetes Federation website, 2002. e-article.
6 Linnet KM et al., 2003. 1028; Braun JM et al., 2006. 1904; Millichap JG, 2008. e360; Wakschlag LS et al., 1997. 670; Fergusson DM et al., 1998. 726; Langley K et al., 2007. e-article.
7 Adams AK et al,, 2005. 396-397; Dubois and Girard, 2006. 610; von Kries R et al., 2002. 954; Power C, Jefferis BJ, 2002. 416-417; Montgomery SM, Ekbom A, 2002. 26-27.
8 Montgomery SM, Ekbom A, 2002. 26-27.
9 McEvoy CT, Spindel ER, 2017. 1-9.
10 O'Rahilly and Müller, 1987. 9. "Embryonic life commences with fertilization...."
11 O'Rahilly and Müller, 1987. 9. "Embryonic life commences with fertilization...."
12 O'Rahilly and Müller, 1987. 9. "Fertilization requires probably slightly longer than 24 hours..."; Moore and Persaud, 2003. 32; Gasser and Cork, 2001-2011. Stage 1, introduction.
13 O'Rahilly and Müller, 1987. 9; Gasser and Cork, 2001-2011. Stage 1, introduction.
14 O'Neil, 2011. 1.
15 Walsh, 1986. 157.
16 FIPAT, 2013. 145; Carlson, 2009. 44; Gasser, 1975. 1; O'Rahilly and Müller, 2001. 37; Spraycar, 1995. 1130.
17 O'Rahilly and Müller, 2006. 25.
18 O'Rahilly and Müller, 1987. 141, 143; Moore et al., 1994. 122.
19 Moore and Persaud, 2003. 3.
20 Ayto, 1990. 199.
21 O'Rahilly and Müller, 2001. 87.
22 Moore and Persaud, 2008. 2.
23 Moore and Persaud, 2008. 2; Carlson, 2009. 485.
24 Gilmour, 1941. 28; O'Rahilly and Müller, 1987. 86.
25 Campbell, 2004. 14; Carlson, 2004. 430; de Vries and Saunders, 1962. 96; Gardner and O'Rahilly, 1976. 583; Gilbert-Barness and Debich-Spicer, 1997. 650; Gittenger-de Groot et al., 2000. 17; van Heeswijk et al., 1990. 151; Kurjak, Chervenak, 1994. 439; Navaratnam, 1991. 147-148; O'Rahilly and Müller, 1987. 99; Wisser and Dirschedl, 1994. 108.
26 O'Rahilly and Müller, 1987. 99-100.
27 de Vries and Saunders, 1962. 96.
28 Wisser and Dirschedl, 1994. 108; Tezuka et al., 1991. 211. The earliest cardiac activity reported occurred at 37 postmenstrual days or 23 postfertilization days.
29 Schats et al., 1990. 989.
30 Gasser, 1975. 30; O'Rahilly and Müller, 2001. 80-81.
31 O'Rahilly and Müller, 1987. 143. "...the blood circulation is well established."
32 Birnholz et al., 1978. 539; de Vries et al., 1982. 301, 304; Humphrey, 1964. 99; Humphrey, 1970. 12; Humphrey and Hooker, 1959. 76; Humphrey and Hooker, 1961. 147; Kurjak, Chervenak, 1994. 48; Visser et al., 1992. 175-176; Natsuyama, 1991. 13; O'Rahilly and Müller, 1999a. 336; Sorokin and Dierker, 1982. 723, 726; FIPAT, 2013. 161.
33 Goodlin, 1979. D-128.
34 Borkowski and Bernstine, 1955. 363. (cited by Bernstine, 1961, 63 & 66; O'Rahilly and Müller, 1999a, 195; and van Dongen and Goudie, 1980, 193.); Hamlin, 1964. 113.
35 Uhthoff, 1990. 26.
36 Humphrey, 1970. 35; Liley, 1986. 11; Reinis and Goldman, 1980. 224.
37 Borkowski and Bernstine, 1955. 363. (cited by Bernstine, 1961, 63 & 66; O'Rahilly and Müller, 1999a, 195; and van Dongen and Goudie, 1980, 193.); O'Rahilly and Müller, 1999a. 195; van Dongen and Goudie, 1980. 193; Hamlin, 1964. 113.
38 Grand et al., 1976. 806; Pace, 1971. 77-80.
39 Cunningham et al., 1997. 169.
40 O'Rahilly and Müller, 2001. 13.
41 O'Rahilly, 1966. 31; O'Rahilly and Müller, 2001. 463; Gasser and Cork, 2001-2011. Stage 19, slides 328, 338, 352.
42 de Vries et al., 1988. 96; Visser et al., 1992. 176.
43 Cooper and O'Rahilly, 1971. 292; James, 1970. 214; Jordaan, 1979. 214; Streeter, 1948. 192; Vernall, 1962. 23. "The four chambers of the heart and the associated major vessels are externally apparent in a close approximation to their adult positions."
44 EHD, 2005. Appendix A.
45 EHD, 2005. Appendix A.
46 Straus et al., 1961. 446. (cited by Gardner and O'Rahilly, 1976, 571.): "…an electrocardiogram with the classical P, QRS, and T configuration has been obtained from a 23mm human embryo (Straus, Walker, and Cohen, 1961)."; Gardner and O'Rahilly, 1976. 583.
47 Moore et al., 1994. Table 2-1, 61; O'Rahilly and Müller, 1987. 257; Streeter, 1951. 191.
48 Moore and Persaud, 2008. Table 5-1, 80; FIPAT, 2013. 35.
49 O'Rahilly, 1966. 25.
50 EHD, 2019. 1. Internal EHD estimate.
51 O'Rahilly and Müller, 2006. 219.
52 Connors et al., 1989. 932; de Vries et al., 1982. 311; McCray, 1993. 579; Visser et al., 1992. 177.
53 Connors et al., 1989. 932; de Vries et al., 1985. 117; Patrick et al., 1980. 26, 28; Visser et al., 1992. 178.
54 Hepper et al., 1998. 531; McCartney and Hepper, 1999. 86.
55 O'Rahilly and Müller, 2001. 87.
56 Liley, 1972. 103; Liley, 1986. 13.
57 Campbell, 2004. 24; Cunningham FG et al., 2001. 149; de Vries et al., 1982. 311; Petrikovsky et al., 1995. 605.
58 de Vries et al., 1982. 305-307.
59 de Vries et al., 1982. 311; FIPAT, 2013. 170.
60 de Vries et al., 1982. 311.
61 de Vries et al., 1982. 309; FIPAT, 2013. 172.
62 Babler, 1991. 95; Penrose and Ohara, 1973. 201.
63 O'Rahilly and Müller, 2001. 170-171.
64 Timor-Tritsch et al., 1990. 291.
65 Jones, 2019. 1.
66 Valman and Pearson, 1980. 234.
67 Lecanuet and Schaal, 1996. 2; Reinis and Goldman, 1980. 232.
68 Poissonnet et al., 1983. 7; Poissonnet et al., 1984. 3. In a study of 488 fetuses, Poissonnet's group found that adipose tissue (fat) appears in the face starting in the 14th week postfertilization. By 15 weeks, fat appears in the abdominal wall, back, kidneys, and shoulders. By 16 weeks, fat is also present throughout the upper and lower limbs.
69 Lecanuet and Schaal, 1996. 5-6; Glover and Fisk, 1999. 882; Hepper and Shahidullah, 1994. F81; Querleu et al., 1989. 410;
70 American Institute of Physics, 2009. 1.
71 Glover and Fisk, 1999. 882; Hepper and Shahidullah, 1994. F81.
72 Robinson and Tizard, 1966. 52.
73 Schaal et al., 2000. 729.
74 Cheour-Luhtanen et al., 1996. 478; DeCasper and Fifer, 1980. 1174; DeCasper and Spence, 1986. 133; Gerhardt, 1990. 299; Querleu et al., 1989. 410, 417.
75 BBC News, 2004. 1.